INFormatie

'Kennis is het begin van alle wijsheid' wordt wel eens gezegd. In het geval van lobbyen is dat zelfs een dubbele waarheid.

 

Als je op reis wil gaan, kan je al veel weten over de bestemming maar weten waar en wanneer je trein vertrekt, is van even groot belang.

Wil je beleid beïnvloeden? Dan is het belangrijk om te weten wat er waar en wanneer op tafel ligt dat jou zou kunnen interesseren. Er is ontzettend veel informatie over de EU en er zijn oneindig veel wetsvoorstellen, maar precies vinden wat je zoekt, is niet altijd eenvoudig. Via deze wegen kan je al een heel eind komen: 

Op de website van het Legislatieve Treinschema kan je op een heel visuele manier opvolgen in welke fase een wetsvoorstel zich bevindt. Alle punten die de Commissie Juncker op haar agenda zette, komen aan bod.

Wat ligt er op de Europese tafel?
Hoe komt een Europese wet tot stand? 

Vleva, het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap, volgt voor heel wat thema's nauw de procedure van de westvoorstellen op. Schrijf je onderaan hun website in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Leden krijgen toegang tot de beleidsmonitor

Europa NU is een heel betrouwbare bron voor actuele informatie over Europese onderwerpen. Geef jouw thema in als zoekterm en kom te weten wat de EU al realiseerde of bekijk bij 'nieuws' de meest recente ontwikkelingen. 

Op de site van het Kenniscentrum Sociaal Europa kan je je inschrijven op hun nieuwsbrief met informatie over het Europees sociaal beleid.

Op de site van de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de EU verschijnen nieuwsberichten en fiches met verwachtingen en updates over het Vlaamse standpunt. De AAVR EU heeft een contactpersoon per dossier.

Een klassieker in argumentatie zijn cijfers. Die kan je vinden in Europees onderzoek. Met de cijfers van Eurostat kan je al een heel eind geraken. 

Een netwerk met mensen die zich bij de bron bevinden (beleidsmakers en hun medewerkers) kan ook erg handig zijn om snel te weten wanneer een wetsvoorstel voorligt ter discussie. 

Wil je de Europese actualiteit op de voet volgen, dan kan je dat doen op deze sites: Euractiv, Politico, EU observer.  

Goede kennis over de wetgeving en procedures kan heel nuttig zijn. Hoe beter je het Europees wetgevingsproces kent, hoe meer mogelijkheden je ziet om te kunnen lobbyen. Bekijk het filmpje om hier een zicht op te krijgen.